Intake gesprek Personal trainer Olaf van Wijk
Tips & Advies 7 minuten leestijd

Zo onderscheid je een goede van een slechte Personal Trainer.

Je wilt een aantal kilo afvallen, eindelijk van die hardnekkige blessure afkomen of sterker en fitter door het leven gaan. Maar, je hebt geen idee waar te beginnen.
Het inschakelen van een deskundige Personal Trainer is dan een slim idee om je goed en effectief op weg te helpen.

Omdat Personal Training niet gereglementeerd is, kan iedereen zichzelf binnen een paar dagen Personal Trainer noemen. Je gaat naar de KVK, in Paint ontwerp je een logo, met WordPress bouw je zelf binnen een dag een degelijke website, je trekt een trainingspak aan en je bent klaar om Personal Training te geven.

Omdat er op dit moment ontzettend veel trainers zijn die PT aanbieden, lijkt het alsof er overal dezelfde service wordt aangeboden en je van iedereen Personal Trainer dezelfde kennis en kunde kunt verwachten. Helaas is dat niet het geval.

Wil je aan de slag met een PT’er? Dan is het handig als je iemand vindt die snapt waar hij of zij het over heeft. In dit artikel staan negen punten die je kunt gebruiken om te checken of je te maken hebt met een professional of iemand die alleen hobbymatig werkt aan jouw gezondheid.

Betrokkenheid

Hoe vaak vraagt je trainer hoe het écht met je gaat? Vraagt hij door als je net hebt uitgelegd dat je heel slecht nieuws hebt gehad of praat hij daarna snel over hoe tof zijn weekend was?

Om ervoor te zorgen dat jij de resultaten krijgt die je wilt, moet er vooraf (intake) goed in kaart gebracht worden wie je bent, wat je wilt, wat je al gedaan hebt, en hoe jouw leven er doordeweeks én in het weekend uitziet. Dit alles geeft een beeld over hoe jij het beste geholpen kunt worden.

Tijdens het intakegesprek kun jij er al snel achter komen hoe betrokken een PT’er is.

Denken in oplossingen

Ook na de intake is het heel belangrijk dat je Personal Trainer regelmatig blijft vragen wat er speelt in jouw leven. Het leven is immers dynamisch: relaties, kinderen of werk kunnen er allemaal voor zorgen dat het vooropgestelde plan na verloop van tijd moet wijzigen om er voor te zorgen dat jij de resultaten blijft behalen die je graag wilt.

Een blessure is ontzettend vervelend. Heeft jouw Personal Trainer voldoende kennis om alternatieve oefeningen te programmeren, zodat jij door kunt blijven trainen ondanks je klacht? Heeft hij daarnaast een netwerk waarmee hij communiceert als jij naar een geschikte fysiotherapeut moet? Bij een blessure moet er open worden gecommuniceerd tussen beide partijen over wat er moet gebeuren.

Het is helemaal niet erg om iets niet te weten. Wat belangrijker is, is hoe de trainer er mee omgaat.  Het siert een trainer als hij of zij duidelijk aangeeft welke kennis en kunde in huis is, en te refereren mocht dat nodig zijn.

Meer dan een trainer

Een goede Personal Trainre is er niet alleen om je te begeleiden tijdens de training, maar ook om je te coachen op de momenten dat je niet traint. Een passend voedingsschema is sowieso een no-brainer. En wordt er ook nagevraagd en bijgehouden hoe je nachtrust is en hoeveel stress je hebt?

Goede nachtrust is ontzettend belangrijk voor een gezond leven, maar wordt erg onderschat. Hier kun je lezen waarom dat zo is.

“Personal training moet er niet alleen voor zorgen dat je letterlijk lekkerder in je vel zit, maar ook dat jouw levenskwaliteit omhoog gaat.”

Je werkt met mensen

Personal Training is veel meer dan een uurtje training geven. Het is fantastisch als die bulkt van de kennis en kunde, maar als hij het vervolgens niet kan overbrengen heb jij er nog niks aan.

Je hebt iemand nodig die de theorie én de praktijk op verschillende manieren kan overbrengen, zodat jij het begrijpt. Niet duidelijk? Dan moet er een andere manier worden bedacht om het aan jou uit te leggen.

Hoogstwaarschijnlijk word je er niet gelukkig van als er een soort G.I. Joe of Jane naast je staat te brullen. Een trainer moet in staan zijn jou op een manier te coachen die jij prettig vindt. Een beetje humor op zijn tijd zorgt er daarbij voor dat een uur Personal Training zo voorbij gaat en dat jij als cliënt, lachend die “extra” paar herhalingen doet.

Geen must, maar een pep talk of een attent berichtje sturen wanneer jij down bent, kan er weer voor zorgen dat je on track blijft.

“Wanneer een cliënt jou als PT’er niet begrijpt, ligt het aan de manier waarop jij het uitlegt. Niet andersom.”

Plan van aanpak

“Nee, we doen wat goed voelt of welk toestel erop dit moment vrij is.”

Als je altijd zo ‘begeleid’ wordt, kun je beter snel op zoek gaan naar een andere trainer.

Natuurlijk kun je voor een keer prima van het plan afwijken of een alternatieve oefening doen wanneer een toestel lang bezet is. Wat je doel ook is, er zal altijd een plan moeten zijn of een lijn in je programmering moeten zitten!

Telefoongebruik

Je ziet het nog zoveel: Personal Trainers die meer met hun telefoon bezig zijn dan met de cliënt die zij aan het trainen zijn. Om te laten weten dat ze wel opletten, roepen ze af en toe “nog 10”, “keurig” of “nog even doorgaan”.

De telefoon van de trainer hoort op stil te staan. Alleen in noodgevallen of in toestemming van de cliënt zou je tijdens het uur waar zij voor betalen een telefoongesprek mogen aannemen of een bericht mogen versturen.

De enige goede reden om je telefoon in de hand te hebben is om een techniek video te maken, iets te laten zien of iets op te zoeken voor de cliënt, of om de resultaten van de training digitaal bij te houden.

Een té sociale PT’er

Heeft jouw PT’er meer aandacht voor andere mensen in de sportschool, praat hij continu over zichzelf of met anderen? Sta je meer met hem te babbelen dan dat je aan het bewegen bent? Dat is natuurlijk niet waarvoor jij jouw trainer betaalt.

Door een relatie met je PT’er op te bouwen, kun je makkelijker en open communiceren. Maar, er moet wel duidelijk een grens zijn hoeveel en waarover er gepraat wordt.

“Uiteindelijk betaal je voor kennis en resultaten, niet voor een gezellig praatje.”

Uitstraling

Als Personal Trainer hoef je echt geen sixpack, armen als boomstammen of billen als Beyoncé te hebben.

Je fysieke uitstraling en de manier waarop je traint zijn wel je visitekaartje. Een flinke buik, niet fit zijn of een trainingstechniek waarvan je ogen gaan bloeden, kunnen niet als PT’er.

Een tandarts met gele en slechte tanden betaal je toch ook niet?

Streeft jouw PT’er naar spierpijn

Je hoort het nog zoveel trainers hoopvol zeggen: “Had je nog spierpijn?” of “Na de laatste training kon je zeker amper lopen…. mwuhaha!”

Een beetje spierpijn is prima en kan voor sommige mensen motiverend werken, maar wanneer jij elke keer na je training krom loopt van de spierpijn, bereik je allesbehalve een goed trainingseffect.

Waarom dat zo is, lees je hier: Is spierpijn noodzakelijk voor spiergroei?

Elke clown in een trainingspak kan er voor zorgen dat je spierpijn krijgt. Een deskundige PT’er zorgt er voor dat je progressie blijft maken, zonder dat je daar last van hebt in het dagelijkse leven.

Conclusie

  • Gezondheid wordt steeds belangrijker, daardoor schieten Personal Trainers als paddestoelen uit de grond. “The Good, the Bad and the Ugly.” Wil je starten met Personal Training? Wees en blijf kritisch tijdens het gehele traject. Blijf vragen stellen als iets niet duidelijk voor je is en geef het ook aan als iets niet naar jouw zin is.
  • Resultaten of ervaringen op een website of social media kunnen je een idee geven, maar de waarheid kan wat gezoet zijn. Cliënten met slechte ervaringen zul je nooit online vinden. Een beter idee is om in de sportschool of online aan (ex) PT-cliënten te vragen wat hun ervaring was.
  • Een Personal Trainer moet altijd jouw belang voorop stellen en denken in oplossingen wanneer jouw leven verandert. Het gaat tenslotte om jouw gezondheid en jij bent diegene die er voor betaalt.
Olaf

Eigenaar | Personal Coach

Hij zorgt ervoor dat het hele team vanuit dezelfde visie werkt. Dankzij zijn ervaring als ondernemer en zijn gestructureerde aanpak richt hij zich voornamelijk op het coachen van zakelijke professionals. Het doel is om hen niet alleen fitter te maken, maar ook om buiten de gym betere prestaties te leveren en efficiënter om te gaan met de druk van hun veeleisende dagen