Lekker uit eten gezonde maaltijd
Tips & Advies 4 minuten leestijd

Dit is dé reden waarom je niet meer afvalt

Je hebt besloten om af te vallen, maar na een aantal weken gebeurt er niets meer. Het getal op de weegschaal is al twee weken zo goed als hetzelfde en ook de omtrekken nemen niet meer af. Hoe dat komt, lees je in dit artikel.

Wat is de energiebalans

Om effectief vet te verliezen en te begrijpen waarom je op een bepaald punt niet meer afvalt, is het belangrijk om te begrijpen wat de energiebalans is en hoe je lichaam reageert op veranderingen daarvan. Lees: het verstoren van de balans/homeostase.

De hele dag door val je af en kom je aan. Na elke maaltijd gaat je lichaam van een energietekort naar een energieoverschot.

Als je over de gehele dag onder of op je energiebalans blijft, dus minder eet dan je nodig hebt, kom je niet aan. Alles wat je meer eet dan je verbruikt, slaat je lichaam op als vet.

“Het tekort of overschot aan energie (calorieën) aan het einde van de dag bepaalt of je die dag afvalt of aankomt.”
De reden waarom je niet meer afvalt

Verstoring van de homeostase

Je lichaam wilt het liefst in balans (homeostase) blijven.

Dat jij hebt besloten om dat laagje vet te verliezen, wilt niet zeggen dat je lichaam hier op zit te wachten. Wanneer jij jouw calorie-inname aanpast, speelt je lichaam hier na verloop van tijd slim op in.

Bewegingen waar je niet over nadenkt gaat je lichaam uit zichzelf verminderen bij een energietekort. Dit wordt NEAT genoemd.

Wat is NEAT

NEAT staat voor: Non Exercise Activity Thermogenesis en heeft te maken met de calorieën die we verbruiken die niet als doel hebben om de conditie of kracht te verbeteren. Het trommelen op het stuur bij een dik metal nummer, het frunniken aan je haar, het (nerveus) tikken met je voet, etcetera. NEAT kan een heel groot verschil maken in het aantal verbruikte calorieën.

Hoe adaptief je NEAT is (hoe sterk je lichaam op de verstoring reageert), verschilt per persoon.

Dit is een van de redenen waarom de ene persoon met een klein energietekort heel lang met hetzelfde tekort kan blijven afvallen (niet adaptief), terwijl de ander bijna wekelijks de calorietarget naar beneden moet bijstellen in een vetverlies-traject (adaptief).

Onderrapportage

Naast dat het lichaam slim is, houden ook veel mensen zichzelf (onbewust) voor de gek.

De meest voorkomende redenen waarom je niet meer afvalt, is onderrapportage van wat er gegeten wordt of een overschatting van de verbruikte energie.

Er worden zo af en toe iets meer calorieën gegeten dan gepland: een koekje bij de koffie, een banaan, de ‘vergeten’ hand noten of een gezonde avocado smoothie als tussendoortje.

“Gezonde calorieën blijven nog steeds calorieën.”

Stel, jij bent de uitzondering op de regel en neemt nooit wat tussendoor. Elke dag houd je je netjes aan het plan. Maar, dan hebben we nog het weekend, die vaak gepaard gaat met etentjes en borrels. Denk jij goed in te kunnen schatten (na een paar drankjes) hoeveel calorieën een maaltijd buiten de deur bevat? Nou, spoiler alert, bijna niemand kan dit goed inschatten. Zelfs niet een diëtist.

Funfact: Gemiddeld bevat een hoofdmaaltijd in een restaurant 1300 calorieën, ongeacht het land waar je die nuttigt. Dit is inclusief rijst, patat, etcetera, maar exclusief voor- of nagerecht en drankjes.

Kun je nagaan hoeveel calorieën je binnenkrijgt als je twee keer per week buiten de deur eet én nergens op let!

Dus om vet te verliezen moet ik als een monnik gaan leven? Nee hoor! Want wij hebben een #vethandig artikel geschreven. Daarin lees je hoe je blijvend vet kunt verliezen zonder dat je verdoemd bent tot het klooster. Het artikel kun je hier vinden.

Conclusie

  • De hele dag door val je af en kom je aan. Na elke maaltijd gaat je lichaam van een energietekort naar een energieoverschot.
  • Wil je aankomen of afvallen? Gaat het om de energie-inname (lees: energiebalans) over één of meerdere dagen.
  • Je lichaam wilt graag in homeostase (balans) blijven. Bij een calorie-tekort vermindert je lichaam de bewegingen waar jij niet over nadenkt, dat noemen we je NEAT. Daardoor kan een tekort na verloop van tijd geen tekort meer zijn. Hoe adaptief je NEAT is, verschilt per persoon.
  • Dat je lichaam slim is wil niet zeggen dat wij dat ook zijn. We hebben de neiging om ons zelf vaak voor de gek te houden. Onderrapportage van wat er gegeten wordt, is één van de belangrijkste redenen waarom je niet meer afvalt.
Olaf

Eigenaar | Personal Coach

Zorgt ervoor dat het hele team vanuit dezelfde wetenschappelijke basis en visie werkt. Met zijn gestructureerde aanpak coacht hij zijn cliënten naar de best mogelijke resultaten. Door zijn jarenlange ervaring als ondernemer richt hij zich voornamelijk op het helpen van zakelijke professionals om fitter te worden en daardoor hun prestaties te verbeteren in een veeleisende werkomgeving