Recept babi ketjap uit de slowcooker

Babi ketjap

Porties: 5 
Bereidingstijd: 5 – 8 uur.

De Oosterse keuken is een van mijn favoriete keukens en dit recept stond al een tijd op mijn slowcooker-lijstje.

Heerlijk zacht gegaard varkensvlees in een zoete- (licht) pikante saus, geserveerd met (bloemkool)rijst en een flink portie peultjes, sperziebonen of bimi.

Mocht je (nog) niet in het bezit zijn van een slowcooker dan kan je dit gerecht ook klaarmaken in een wok. Neem dan i.p.v. hamlappen een stuk varkenshaas. Hamlappen worden namelijk pas mals doordat het langzaam gaart, dit lukt niet goed in een wok.

Ingrediënten
  • Hamlappen 775 gram
  • Speklap zonder zwoerd of spekreepjes 125 gram
  • Ketjap Manis 150 ml
  • Sojasaus 25 ml
  • Sambal oelek 25 ml
  • Sesamolie 10 ml
  • Azijn 10 ml
  • Ui 2 stuks
  • Knoflook 4 tenen
  • Citroensap 1 el
  • (Verse) gember 1 el
  • Zwarte peper 1 tl
Bereidingswijze
  1. Leg het vlees buiten de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen.
  2. Snij de uien, knoflook en rasp de gember;
  3. Maak een saus van de ketjap, sojasaus, sesamolie, citroensap, azijn en sambal;
  4. Zet een koekenpan op het vuur en snij ondertussen het vlees in kleine stukjes en bestrooi het vlees daarna met zwarte peper;
  5. Wanneer de koekenpan warm is doe je helft van het vlees in de pan en schroei je dit kort dicht, even omscheppen en dan kan het vlees in de slowcooker.
  6. Herhaal dit met de andere helft van het vlees;
  7. In de nog hete koekenpan fruit je de knoflook en ui, wanneer de uien glazig zijn voeg je ketjap saus, beetje water en de gember toe en laat je dit heel even doorkoken;
  8. Giet de saus over het vlees in de slowcooker en schep het even om.
  9. Stel de slowcooker in op low (min. 5 uur);
  10. Het laatste half uurtje haal je deksel van de pan zodat het vlees nog wat kan indikken;
  11. Mocht de saus nog niet dik genoeg zijn, dan kan je nog wat maizena of een ander bindmiddel gebruiken om de saus wat dikker te maken. Haal dan een gedeelte van de saus uit de slowcooker en mix dit met de maizena en doe het dan nog even terug.
VOEDINGSWAARDE PER PORTIE​

Calorieën: 351
Eiwit: 38,5 gram
Koolhydraten: 19,5 gram
Vetten: 11,5 gram
Vezels: 1 gram

“Het gerecht kan perfect geserveerd worden op een (oosters) zacht broodje.”
Olaf
Olaf

Deel dit recept

Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on email