Zijn groepslessen wel zo effectief als sommige beweren?
Inhoudsopgave
Voor veel mensen is het tegenwoordig belangrijk om fit en gezond door het leven te gaan. Dit kun je op diverse manieren bereiken en een groepsles kan daarbij uitkomst bieden. Maar: zijn groepslessen wel zo effectief?
In dit artikel gaan we het hebben over de effectiviteit van groepslessen voor jouw fysieke en atletische prestaties, bekijken we de voor- en nadelen van groepslessen en geven we je een aantal tips.
De voor- en nadelen van een groepsles
Er zitten zowel voor- als nadelen aan groepslessen en per groepsles en per persoon kan dit verschillen. Wat de één een voordeel vindt, kan iemand anders als een nadeel ervaren.
Een goed voorbeeld hiervan is een Zumba les. Voor de meeste deelnemers van een Zumba les is het doel om een uurtje lekker te dansen, te zweten, maar vooral plezier te hebben. Terwijl het voor iemand anders totaal niet als plezierig kan worden gevonden om zo met de heupen te staan schudden.
Gelukkig is er tegenwoordig volop keuze in groepslessen die zowel binnen als buiten worden gegeven. Op dit moment zijn dit de meest populaire groepslessen:
- Spinning
- Functionele (circuit) training
- Bodypump
- Yoga
- Pilates
- Bootcamp
De vier voordelen van een groepsles
Afwisseling & plezier
Terwijl sommige sporters graag wekelijks hetzelfde doen, vinden andere het juist leuk om te worden ‘verrast’ tijdens een training. Bij sommige groeplessen worden er groeps- of duo opdrachten gedaan, wedstrijdjes of bepaalde uitdagingen gegeven. Deze afwisseling kan ervoor zorgen dat je weer uitkijkt naar de volgende training, omdat je niet precies weet wat je kunt verwachten. Dit geldt overigens niet voor alle groepslessen. Les Mills, bijvoorbeeld, wisselt per kwartaal van programma.
Saamhorigheid
Door vaker naar dezelfde groepsles te gaan zul je op den duur je medesporters beter leren kennen. Samen zweten, lachen en afzien creëert een bepaalde saamhorigheid en band. Ook worden er soms activiteiten naast het sporten georganiseerd.
Stok achter de deur
Voor veel mensen is het lastig om zelfstandig te trainen zonder een stok achter de deur. Een groepsles biedt hierbij uitkomst: wekelijks staat een trainer voor je klaar om jou te vertellen wat je moet doen. Je hoeft nergens meer over na te denken, behalve welke arm je sierlijk moet laten bewegen of welk gewicht je moet gebruiken. Hoe fijn is dat?!
Motiverende muziek
Wanneer je je na een lange werkdag, twee huilende kinderen en een lekke band toch nog naar de sportschool weet te bewegen (want ja, die stok staat daar achter de deur te wachten), zijn daar Sean Paul, PitBull en Rihanna die jou met hun heerlijke melodieën weer in een topstemming krijgen.
De vier nadelen van een groepsles
Blessuregevoeligheid
Vaak is er door te grote groepen en tijdsgebrek niet tot nauwelijks aandacht om de techniek (individueel) goed uit leggen. De desbetreffende trainer laat jou zien hoe het moet, vertelt je waar je op moet letten, maar wat als het jou nu niet lukt of dat je de opdracht of oefening gewoon niet begrijpt? Durf én kun je dit aangeven wanneer de 25 andere sporters het wel begrijpen?!
Daarnaast doen bij veel groepslessen de instructeur zelf ook mee. Dit is natuurlijk extra motiverend, maar dit werkt weer nadelig voor de controle op de techniek bij deelnemers. De effectiviteit van een bepaalde oefening wordt daardoor minder en de kans op blessures groter.
Meetbaarheid van progressie
Een ander probleem bij groepslessen is dat progressie lastig tot niet te meten is. Daardoor weet je niet of je wel progressie boekt. De vraag is wel of de meeste mensen die naar een groepsles gaan dit wel zo belangrijk vinden. Voor diegene die dat wel belangrijk vinden, geven we later in dit artikel wat tips!
Intensiteit bepaling
Het is aan de instructeur om de juiste oefeningen uit te zetten die zowel voor beginners als gevorderden geschikt zijn. Zo hebben zij die al langer meedoen en de techniek beter onder de knie hebben, meer uitdaging nodig dan iemand die voor het eerst naar een les komt.
Is er een sterk gemixte groep, dan moet je als trainer goed ontwikkelde skills hebben om iedereen op de juiste intensiteit te laten bewegen, te controleren en te motiveren, wat knap lastig is met een flinke groep van vaak minimaal 15+ sporters.
Bij blessures zullen veel mensen thuislijven
Een ander probleem is dat als deelnemers een blessure oplopen zij vaak thuis blijven omdat ze niet weten wat ze er mee aan moeten, tijdens een groepsles niet ‘lastig’ willen worden gevonden en er wordt nog vaak gedacht dat je bij een blessure volledig rust moet nemen totdat de blessure over is.
Dat is dus niet zo! Lees hier meer over wat te doen bij een blessure.
Progressie
Veel mensen die net beginnen met sporten maken qua lichaamscompositie, kracht en uithoudingsvermogen snel progressie. Dit wordt ook wel de ‘beginner gains’ genoemd.
Denk bijvoorbeeld aan een verticale of horizontale trek beweging, het enige wat je in het verleden naar je toe trok was de deur van de ijskast. Wanneer je begint met trainen en je doet bijvoorbeeld de TRX Row voor een aantal herhalingen, dan is de weerstand hoger dan de weerstand van de ijskast deur. Daardoor ontstaat er al trainingsprikkel. Hoe vaker je dit doet met toenemende weerstand, hoe meer je kracht toeneemt en je dus progressie zult maken. Simpel!
Door je trainingen ook bij te houden, kun je objectief meten of je daadwerkelijk progressie maakt. Want ook al hijg je na elke training flink en voelt je lichaam vermoeid aan, betekent dit niet automatisch dat je getraind hebt. Dat wil zeggen: het kan zijn dat je niet vooruit bent gegaan ten opzichte van de vorige keer. Meten is weten, zeker naar mate je gevorderder raakt wordt het moeilijker om je kracht te laten toe nemen.
Vandaag op het trainingsprogramma: ijskast deur pulls 3 sets van 15 herhalingen #ProgressieveOverload
Wat is progressieve overload?
Een opbouw van telkens een iets zwaardere training creëeren noem je progressieve overload. Je doet dus elke keer net iets meer dan de keer daarvoor Dit kan op diverse manieren:
- Meer gewicht toevoegen;
- Meer herhalingen doen
- Techniek verbeteren
- Snelheid van de beweging verhogen
- Grotere ROM
- Meer sets doen
Praktische tip
Dit is makkelijk meetbaar als je een trainingsprogramma volgt, maar moeilijker te doen als je een groepsles volgt. Zie je het al voor je dat je al je herhalingen moet tellen en opschrijven tijdens een les? Dat wordt knap lastig.
De makkelijkste meetbaarheid van progressie tijdens een groepsles is het onthouden van het gewicht wat je vorige keer hebt gebruikt en dat de volgende keer met een beetje te verhogen.
Wat je ook zou kunnen doen is om elke maand je eigen test training te doen. Je kiest dan een paar oefeningen uit waarop je progressie wilt maken en per oefening stel je eigen eisen. Uiteraard moet je techniek elke test training hetzelfde blijven.
Voorbeeld van een test training
- Push-Ups: max reps
- Chin-Ups: max reps
- Squats: 3RM* test
- Deadlift: 3RM test
- Run: 2000 meter AFAP**
* RM = repetition maximum
** AFAP = as fast as possible
Conclusie
Zoals je nu hebt gelezen hebben groepslessen voor- en nadelen. Voor veel mensen is plezier hebben en lekker bewegen belangrijker dan het nastreven van specifieke doelen.
Daar zijn groepslessen uitermate geschikt voor, maar wil je sneller en betere progressie maken qua fysieke- en atletische doelen? Dan is het volgen van een goed doordacht en persoonlijk trainingsschema een veel beter idee.
Weet je niet hoe? Wij kunnen je daar zeker bij helpen, neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek of proef Personal Training.