Krachttraining heeft voordelen voor elke leeftijd
Tips & Advies 6 minuten leestijd

Vijf krachttraining voordelen die je nog niet wist

Krachttraining neemt steeds meer toe in populariteit. Niet alleen onder jongeren, maar ook onder ouderen zie je steeds vaker in de sportschool. Een mooie trend, want trainen is niet alleen goed voor het vergroten van je spiermassa. Het heeft nog veel meer voordelen. Een aantal daarvan zijn minder bekend.

Wat verstaan we onder krachttraining

Krachttraining is een vorm van lichaamsbeweging waarbij weerstand wordt gebruikt. Dit kan je doen door het gebruik van:

  • Vrije gewichten zoals dumbbells, kettlebells en barbells
  • Weerstandsbanden
  • Krachttrainingmachines in sportscholen
  • Je eigen lichaamsgewicht

De meest bekende voordelen zijn de vergroting van je spiermassa, de algehele krachttoename en de verbetering van je spierconditie. Maar hieronder staan een aantal voordelen van krachttraining die je misschien nog niet wist.

staan een aantal voordelen van krachttraining die je misschien nog niet wist.

Verbetering van de mentale gezondheid door krachttraining

Wanneer je traint, maakt je lichaam endorfines vrij, ook wel bekend als de ‘feel-good’ hormonen. Dit verbetert niet alleen je humeur direct na het sporten, maar helpt ook een positiever zelfbeeld te ontwikkelen door de zichtbare toename in kracht en de verbetering van je lichaam.

Deze vooruitgang, groot of klein, versterkt niet alleen je geloof in je eigen kunnen, maar motiveert je ook om nieuwe uitdagingen aan te gaan en continu je grenzen te verleggen.

Hoe krachttraining het metabolisme versnelt

Metabolisme is simpel gezegd het proces waarbij je lichaam voedsel en drinken omzet in energie die jouw lichaam nodig heeft om te functioneren. Dit is een doorlopend proces dat plaatsvindt in elke cel van je lichaam en gebeurt ook als je slaapt of gewoon in rust ademt.

Krachttraining heeft een direct effect op het verhogen van je metabolisme. Namelijk, wanneer je spiermassa opbouwt, verhoog je een klein beetje de hoeveelheid energie (calorieën) die je lichaam in rust verbrandt (BMR = Basic Metabolic Rest).

Dit is één van de sleutels tot effectief gewichtsbeheer op de lange termijn. Hier kan je meer lezen hoe je effectief vet verliest.

Betere prestaties bij dagelijkse activiteiten

Krachttraining biedt niet alleen voordelen in de sportschool, maar helpt je ook bij alledaagse bezigheden. Denk aan het tillen van boodschappen, spelen met kinderen, huishoudelijke taken, tuinieren of het dragen van koffers tijdens het reizen. Dit wordt allemaal makkelijker als je regelmatig traint.

Het enige nadeel is, dat je vaker door “vrienden” wordt gevraagd om te helpen verhuizen 😉

De positieve invloed van krachttraining op je slaap

Krachttraining helpt je om de tijd die nodig is om in slaap te vallen (sleep latency) te verkorten en je dieper te laten slapen. Dit komt doordat fysieke inspanning het lichaam stimuleert om herstelprocessen tijdens de slaap te versnellen.

Vind je het lastig om vlak na het sporten in slaap te vallen? Dit komt omdat je lichaam nog vol adrenaline zit. Een beter idee is om wat meer tijd te laten tussen je laatste oefening en het moment dat je naar bed gaat. Daarnaast kun je een warme douche nemen en eventueel wat mindfulness- of meditatie oefeningen doen.

Lees hier hoe je nachtrust kunt verbeteren.

Sterkere botten door krachttraining

Naarmate je ouder wordt, neemt je botdichtheid van nature af. Krachttraining helpt bij het verbeteren van de botdichtheid. Door de druk die krachttraining op de botten uitoefent, worden de cellen geactiveerd, waardoor de botten sterker worden.

Dit zorgt ervoor dat je botten niet alleen minder vatbaar zijn voor breuken tijdens een val, maar ook beter bestand zijn tegen dagelijkse activiteiten en de impact van andere sporten.

Dit is nog belangrijker als je osteoporose hebt, een progressieve aandoening die de botten brozer maakt. Hoewel krachttraining het proces niet stopt, kan het de progressie ervan wel aanzienlijk vertragen.

Het is nooit te laat om fit oud te worden

Naarmate je ouder wordt, worden de meeste mensen steeds inactiever. Voeding bevat vaak te weinig eiwitten en in combinatie met een verminderde eiwitsynthese* zorgt dit voor een neerwaartse spiraal.

Hierdoor neemt spiermassa sneller af, botdichtheid vermindert, conditie verslechtert, en coördinatie en balans gaan achteruit. Dit verhoogt weer de kans op vallen en dus op botbreuken.

Bij een eventuele valpartij met breuk wordt er nog minder bewogen, waardoor deze negatieve trend zich sneller voortzet.

Dit is voor een groot deel te voorkomen.

Door twee keer per week 30 minuten met weerstand te trainen, pluk je al alle voordelen van krachttraining. Het is hierbij niet nodig om zwaar te trainen. Een wat hogere herhalingsreeks (12-20 herhalingen) waarbij je 3-4 herhalingen voor falen stopt, is prima.

Als je daarnaast dagelijks voldoende beweegt door te wandelen, fietsen of zwemmen, verhoog je aanzienlijk de kans om gezonder en fitter oud te worden.

Je kan nooit te vroeg beginnen: krachttraining voor kinderen

Er bestaat een veelvoorkomend misverstand dat krachttraining op jonge leeftijd schadelijk zou zijn voor de groei. Dit is echter niet waar. Integendeel, het kan juist heel goed zijn om als kind al laagdrempelig kennis te maken met krachttraining.

Het kind leert om zijn spieren beter aan te sturen, bouwt wat spiermassa, krijgt meer vertrouwen in eigen kracht en het maakt ze weerbaarder bij andere sporten.

De krachten die op het lichaam van een kind worden uitgeoefend bij bijvoorbeeld klimmen en klauteren in de speeltuin, sprinten over het speelveld of een contactsport zijn vele malen hoger dan bij krachttraining.

Wel zijn er een paar zaken waar je rekening mee moet houden. Er moet worden gestuurd op een goede trainingstechniek onder toezicht van iemand met kennis over krachttraining. Niet focussen op maximale prestaties, maar een hoog fun-element is zeker in de eerste fase belangrijk.

Mocht er competitiever getraind willen worden door het kind. Dan is het raadzaam om dit te bespreken met een professional, zoals een sportarts, personal trainer of fysiotherapeut met kennis over krachtsport bij kinderen.

Samengevat

Er zijn zoveel voordelen aan krachttraining dat je jezelf en je lichaam echt tekortdoet als je niet regelmatig traint, ongeacht je leeftijd.

Veel van de voordelen van krachttraining krijg je al door slechts twee keer per week 30 minuten met voldoende intensiteit te trainen.

Dit betekent niet dat je per se naar een sportschool moet. Het kan ook prima thuis met wat trainingsmateriaal of in je achtertuin. Misschien is er wel een park in de buurt waar je wat oefeningen kunt doen.

Als zelfstandig trainen niet iets voor jou is, kun je ook een groepsles volgen waarbij een vorm van weerstand wordt gebruikt.

Hier lees hoe je eigen programma kunt opstellen

Als je snel resultaten wilt, dan is een op maat gemaakt krachttrainingsprogramma voor in de sportschool jouw beste optie. Tijdens een vrijblijvende proefles vertellen wij je er graag meer over.

Olaf

Eigenaar | Personal Coach

Hij zorgt ervoor dat het hele team vanuit dezelfde visie werkt. Dankzij zijn ervaring als ondernemer en zijn gestructureerde aanpak richt hij zich voornamelijk op het coachen van zakelijke professionals. Het doel is om hen niet alleen fitter te maken, maar ook om buiten de gym betere prestaties te leveren en efficiënter om te gaan met de druk van hun veeleisende dagen