Gaspitten
Tips & Advies 6 minuten leestijd

Van chaos naar controle en meer productiviteit (deel 2)

In het vorige deel van de reeks hebben we het gehad over de vier gaspitten die ieder een specifiek onderdeel van je leven vertegenwoordigen.

Te weten: familie, vrienden, carrière en gezondheid. Hoe harder je een gaspit laat branden, hoe groter de kans is dat de anderen niet goed mee kunnen komen. Ofwel: steek jij alle energie en focus in je carrière, dan is de kans groot dat je gezondheid en sociale leven hierdoor op een lager pitje komen te staan.

De uitdaging waar veel mensen tegenwoordig flink tegenaan lopen is dat ze alle spreekwoordelijke gaspitten vol aan willen hebben staan. Het gezin moet draaien en gelukkig zijn, het sociale leven moet bruisen, de eigen gezondheid staat hoog in het vaandel en dan moet er ook nog carriere gemaakt worden.

Want stel je voor: je zou maar niet floreren op alle alle vier onderdelen in je leven.

Hoe je het ook went of keert, je gaat een keer goed je kop stoten als je met deze werkwijze door het leven wilt gaan. Het is voor de meeste mensen praktisch onmogelijk om op alle onderdelen optimaal te blijven presteren zonder dat er ergens een offer gemaakt wordt.

Wat kost het om de sterkste man van de wereld te zijn

Laten we topsporter, Eddie Hall, als voorbeeld nemen. Eddie Hall is tijdens het schrijven van dit artikel een 30 jarige Strongman die in 2017 de titel van sterkste man van de wereld heeft veroverd en tevens de enige persoon is die een deadlift van 500kg heeft gerealiseerd.

In een interview sprak hij over de offers die hij moest maken voor zijn behaalde doelen en dat de meeste mensen geen idee hebben van de ongemakken die erbij komen kijken om de sterkste man te (willen) zijn.

Hij trainde ruim vier uur per dag, at in topconditie dagelijks ruim 12.000 Kcal. en was al zijn tijd en energie kwijt aan het handhaven van persoonlijke balans om zijn doelen te kunnen gaan realiseren.

Zijn levensstijl was zeker niet zonder risico’s voor zijn gezondheid, want zijn dieet, gepaard gaande met zijn lichaamsgewicht en trainingsregime, was werkelijk absurd. Tot slot was zijn vrouw naar eigen zeggen technisch gezien een alleenstaande moeder, want hij had per week maar één tot drie uur de tijd voor zijn gezin.

Het houdt echter niet op na het zetten van de records. Net zoals een artiest wilt de wereld immers opeens alles van je weten en zien en word je opgeslokt door alle bijkomende ‘verplichtingen’. Het is daarom meer dan logisch dat je in zo’n situatie bepaalde onderdelen van je leven moet comprimeren.

Het volledige interview vind je hier.

Verwachtingen managen en je beperkingen accepteren

We idoliseren mensen die grandioze prestaties leveren en dat is niet ongewoon. Het is immers indrukwekkend en voor velen van ons iets om tegenop te kijken. We vergeten echter te vaak dat zo’n buitenaardse prestatie onmogelijk gepaard gaat met een ideale verdeling tussen de gaspitten die wij in ons dagelijks leven proberen na te streven.

Je kunt niet op elk vlak in je leven de volle honderd procent geven. En al doe je dat wel, dan is de verwachting dat een bepaalde mate van inzet gelijk staat aan net zo veel resultaat tevens onjuist en voor veel mensen vaak teleurstellend.

Als je zelf iets groots nastreeft is het belangrijk dat je de juiste verwachtingen hanteert bij je doelstelling en bereid bent om concessies te maken op andere vlakken in je leven.

Het accepteren van je beperkingen is wellicht de eerste stap in de juiste richting. Stap van die hedonistische loopband af en durf te versimpelen. Ofwel: probeer te stoppen om dat eindeloze geluk en de perfecte balans na te streven en ga eens terug naar de basis.

Hoe bevoorrecht je je ook voelt, je kan niet alles krijgen wat je wilt. Sommige dingen zijn (nog) niet weggelegd voor je.

Laten we de vier gaspitten er weer bij halen voor een voorbeeld

Door de jaren heen vinden er veranderingen plaats in de prioriteiten van de vier onderdelen van je leven. Een student heeft bijvoorbeeld meer focus op zijn carrière (lees: studie) en vrienden, maar de eigen gezondheid en familie krijgen waarschijnlijk wat minder aandacht. Iemand met een gezin heeft daarentegen de volledige focus op zijn familie gericht en tevens is zijn werk belangrijk, maar de eigen gezondheid en het sociale leven staan wat meer onder druk.

Onderstaand zie je vier globale voorbeelden met een leeftijdscategorie en een potentiële verdeling. Hoe belangrijker een bepaalde gaspit voor je is, hoe hoger het cijfer. Een perfecte balans zou ‘3’ in elk vakje zijn.

Door de maanden en jaren heen verandert de verdeling continu en dat is prima. Een pensionado is waarschijnlijk erg gericht op het behouden van zijn gezondheid, familie en sociale leven terwijl carrière niet meer van toepassing is.

Delegeren kun je leren

Eddie Hall kiest er bewust voor om zijn gezondheid en carrière volledig aan te laten staan terwijl de gaspitten voor vrienden en familie heel licht sudderen. Dit is een bewuste keuze en als je deze keuze maakt kan het nuttig zijn om bepaalde zaken te delegeren.

Een typisch voorbeeld van delegeren is het in de arm nemen van een au-pair, wanneer het gezinsleven niet meer te managen is. Zodoende kan jij de focus leggen op andere zaken, zoals je carrière of gezondheid.

Ditzelfde geldt voor veel cliënten van ons. Ze schakelen de hulp van een personal trainer in omdat ze de kennis en kunde niet hebben om objectief en intensief na te denken over hun trainingsplan en halen zo wat druk van de ketel om toch op een verantwoorde en effectieve manier met hun gezondheid aan de slag te kunnen gaan.

Delegeren is een fantastische tool die je op praktisch elk vlak in je leven kan inschakelen. Succesvolle mensen begrijpen de kracht van delegeren en focussen zich op de zaken die op dit moment belangrijk voor ze zijn. Een valkuil van delegeren is dat je misschien het contact verliest met de zaken die je zojuist hebt gedelegeerd. Dat is uiteraard niet de bedoeling.

Conclusie

De bittere waarheid is dat je niet alles kan hebben wat je wilt. In ieder geval niet tegelijkertijd. De ‘flow’ van het leven en je behoeften bepalen grotendeels waar je aandacht op dat moment vooral op gericht zal zijn.

De bewuste keuzes die je maakt hebben direct invloed op de gaspitten en de intensiteit waarmee ze branden. Als je gezondheid risico’s loopt en je hier iets aan wilt doen zal je op andere vlakken in moeten dikken. Dit betekent dat je werk en sociale leven wellicht op een wat lagere stand zullen moeten staan.

Zijn er dingen waar je ontzettend veel tijd en energie aan kwijt bent, maar die je wellicht kan uitbesteden? Of zijn er zaken die momenteel simpelweg meer aandacht verdienen dan andere?

Eén bal hooghouden is voor veel mensen al lastig, kun je nagaan hoe het is om vier ballen in de lucht te houden. Welke bal je tijdelijk uit de lucht haalt is aan jou.

Olaf

Eigenaar | Personal Coach

Hij zorgt ervoor dat het hele team vanuit dezelfde visie werkt. Dankzij zijn ervaring als ondernemer en zijn gestructureerde aanpak richt hij zich voornamelijk op het coachen van zakelijke professionals. Het doel is om hen niet alleen fitter te maken, maar ook om buiten de gym betere prestaties te leveren en efficiënter om te gaan met de druk van hun veeleisende dagen