Stoofvlees
Inhoudsopgave
Porties: 8
Bereidingstijd: 6 – 10 uur
Herfst- en winterweer vragen om stoofpotjes. De voorbereiding is zo gedaan en daarna kun je lekker achterover leunen, terwijl het vlees lekker doorsuddert.
Dit gerecht leent zich perfect voor de slowcooker, maar kan ook in een grote braadpan worden bereid. Het heeft dan ongeveer vier tot vijf uur nodig.
Zonder goed vlees krijg je nooit een lekkere stoofpot. Zorg dus dat je vlees van goede kwaliteit is. Gebruik geen mager vlees, want juist dat beetje vet zorgt voor lekker veel smaak en een zachte structuur.
Ingrediënten
- Sukadelappen 600 gram
- Peperkoek of zuurdesembrood 2 sneden
- Uien 2 stuks
- Donker bier 1 flesje
- Roomboter 10 gram
- Runderbouillonblokje 2 stuks
- Mosterd 2 el
- Laurierblad 4 stuks
- Kruidnagel 4 stuks
- Knoflook 2 tenen
- Tijm 2 tl
- Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze
- Bestrooi het vlees rondom met peper en zout;
- Verhit roomboter in een pan en laat de pan goed heet worden;
- Voeg het vlees toe en bak het kort en snel rondom aan totdat het goudbruin is;
- Haal het vlees uit de pan en leg het in de slowcooker, voeg ook de jus toe;
- Snijd de uien en de wortels grof en de knoflook in kleine stukjes;
- Doe de uien, wortels, knoflook, kruidnagels, laurierblad en de tijm erbij;
- Smeer twee sneden brood of peperkoek met mosterd en leg die bovenop het vlees;
- Giet vervolgens het flesje bier erbij;
- Voeg net zoveel water toe totdat het vlees onderstaan in het vocht;
- Laat het vlees voor minimaal zes uur pruttelen op ‘high’ of acht uur op ‘low’;
- Wanneer de tijd verstreken is, verwijder je de kruidnagels en het laurierblad;
- Als het vlees nog niet vanzelf uit elkaar gevallen is, kun je dat doen met twee vorken;
- Is de saus te dun? Voeg dan een beetje gezeefde bloem toe. Te dik? Voeg dan nog wat water toe;
- Breng de stoof verder op smaak met peper en zout.
Voedingswaarde per portie
Calorieën: 328
Eiwit: 35 gram
Koolhydraten: 15 gram
Vetten: 11 gram
Vezels: 2 gram
“Serveer het stoofpotje met aardappelpuree of lekkere verse dikke frieten.”