Perfect geroosterde aardappels
Inhoudsopgave
Porties: 4
Bereidingstijd: 1,5 uur
Het is een wijdverspreid misverstand dat aardappelen een dikmaker zouden zijn. Ze leveren veel voedingsstoffen op en bevatten, in verhouding tot hun volume en gewicht, weinig calorieën.
Niet de aardappel zelf maakt dik, maar de bereidingswijze:
- 200 gram gekookte aardappelen bevatten slechts 154 kcal en 0 gram vet.
- 200 gram friet bevat 4 keer meer energie, namelijk 620 kcal en 30 gram vet.
Aardappelen zijn een prima bestanddeel van een gezond en evenwichtig voedingspatroon. Het zijn ten eerste belangrijke bronnen van complexere koolhydraten, welke onze voornaamste energieleveranciers zijn.
Daarnaast bevatten aardappelen ook voedingsvezels, vitamines en mineralen.
Ingrediënten
- Aardappels 1000 gram
- Wortels 250 gram
- Ui 2 stuks
- Knoflook 6 tenen
- Laurierblad 2 stuks
- Olijfolie 20 ml
- Verse rozemarijn 2 takjes
- Gerookte paprika 2 tl
- Peper 2 tl
- Chili 1 tl
- Zout
Bereidingswijze
- Kook de aardappels 10 min. en verwarm de oven alvast voor op 200 graden;
- Terwijl de aardappels koken snij je de wortels en uien in grove stukken;
- Als de aardappels klaar zijn snijd je die ook in stukken;
- Doe de aardappels, uien, wortels in een grote kom;
- Vervolgens crush je de knoflooktenen en het laurierblad en voeg je dit toe aan de kom;
- Voeg vervolgens de kruiden en olijfolie toe en mix alles goed door elkaar. De aardappels hebben veel zout nodig, dus wees niet te zuinig;
- Doe alles in een grote braadslee en rooster de aardappels voor ongeveer 60 min. in de oven, tussendoor nog een keer omscheppen.
Voedingswaarde per portie
Calorieën: 293
Eiwit: 6,5 gram
Koolhydraten: 56,5 gram
Vetten: 5,5 gram
Vezels: 8,5 gram
“Voeg wat spekreepjes toe om het een extra lekkere bite te geven.”