In de avond snacken
Fitness Fabels 2 minuten leestijd

Kom je aan als je laat in de avond nog eet?

Alle calorieën die je na acht uur ’s avonds nog eet worden direct opgeslagen als vet. Of was het nou na negen of tien uur ’s avonds? En waarom ook alweer? Je lichaam zou de binnengekregen energie niet meer kunnen verbranden, omdat je vaak ’s avonds inactief bent. Aangezien er al verwarring bestaat over het exacte tijdstip, kun je er al bijna vanuit gaan dat het niet klopt. Hoe zit het nu precies?

De theorie achter afvallen of aankomen

De hele dag door val je af en kom je aan. Je lichaam gaat van een energieoverschot naar een energietekort. Dit is een continu proces. Wanneer je ’s morgens opstaat start je de dag in een energietekort. Na het ontbijten kom je, logischerwijs, in een energieoverschot. Tegen de tijd dat je gaat lunchen kom je weer in een energietekort.

Een goed stuk wandelen met de hond, fietsen naar je werk of een uur flink knallen in de sportschool zorgen er allemaal voor dat je energie verbruikt.

Uitgaande van de wet van de thermodynamica en de bijbehorende energiebalans. Gaat het om de energie-inname over één of meerdere dagen. Oftewel, als je over de gehele dag en nacht onder of op je energiebalans blijft (dus minder calorieën eet dan je nodig hebt) dan kom je niet aan. Alles wat je meer eet dan je verbrand, sla je op als vet. Het tijdstip is niet relevant.

Stopt de verbranding dan ’s avonds?

Ook ’s avonds als je om 21:00 uur een serie aan het kijken bent of als je slaapt, gaat de verbranding gewoon door. Alle functies van je lichaam waar je niet over na hoeft te denken, zoals: ademen, je organen die werken, je hart dat bloed rondpompt, cellen die vernieuwd worden of het eten dat verteerd wordt, kost energie. Dit wordt je RMR (Rest Metabolic Rate = geeft het aantal calorieën aan dat je nodig hebt om te functioneren in rust tijdens bewustzijn) genoemd.

Wist je dat een chronisch slaaptekort ervoor kan zorgen dat je sneller aankomt?! Het is dus belangrijk om voldoende kwalitatieve uren te slapen wil je effectiever vet verliezen.

Pssst… je kunt jezelf wel voor de gek houden. Je lichaam doet niet aan “vergeten” koekjes. De energiebalans is altijd

Olaf

Eigenaar | Personal Coach

Hij zorgt ervoor dat het hele team vanuit dezelfde visie werkt. Dankzij zijn ervaring als ondernemer en zijn gestructureerde aanpak richt hij zich voornamelijk op het coachen van zakelijke professionals. Het doel is om hen niet alleen fitter te maken, maar ook om buiten de gym betere prestaties te leveren en efficiënter om te gaan met de druk van hun veeleisende dagen