Gezonde maaltijd meal prep
Fitness Fabels 3 minuten leestijd

Je verbranding verhogen door vaker op een dag te eten

Door vaker kleinere maaltijden te eten op een dag blijft je ‘kacheltje’ branden, wat ten goede zou komen aan je metabolisme en dus ook goed is voor je vetverbranding. Dat klinkt logisch toch? Hoeveel maaltijden zou je dan moeten eten: drie, zes of acht?

Stijgt je metabolisme door vaker op een dag te eten?

Als je een maaltijd eet, dan moet je lichaam de genuttigde maaltijd verteren en dat kost energie. Zou je zes maaltijden per dag eten, dan moet je lichaam zes keer een maaltijd verteren. De redenatie zou dan zijn dat dit bijdraagt aan je verbranding. Maar, de impact van zes of acht kleine maaltijden is net zo groot als het verteren van drie of vier grotere maaltijden (calorieën zijn identiek).

Wanneer je wilt afvallen maakt het voor je lichaam dus niet uit hoe vaak je per dag eet. Je moet wel in een energie-tekort zitten: minder eten dan je lichaam nodig heeft.

Hoe vaak per dag moet ik eten

Dit is per persoon verschillend en heeft te maken met persoonlijke voorkeuren en je beroep. Zowel een te lage (minder dan drie) als een te hoge (meer dan zes) maaltijd-frequentie heeft nadelen. Wij raden aan om minimaal drie tot vier à vijf maaltijden per dag te eten.

Door een hoge maaltijd-frequentie heb je per maaltijd een laag calorie-budget, waardoor je per maaltijd weinig productkeuze hebt. Als je wilt afvallen: hoe ga je 1750 calorieën verdelen over acht maaltijden en bij elke ‘maaltijd’ verzadigd zijn?

Afhankelijk van de productkeuze, zullen grotere maaltijden je helpen bij het langer en beter verzadigd raken. Een ander voordeel is dat je minder maaltijden hoeft voor te bereiden en mee te nemen.

Moet ik niet om de drie uur eiwitten eten?

Het soort maaltijd bepaalt hoe snel je maag leeg is. Eet je een gemixte maaltijd met veel vezels, dan duurt het langer voordat je maag leeg is ten opzichte van een vloeibare maaltijd.

Het kan drie tot acht uur duren voordat het de dunne darm verlaat en naar je dikke darm gaat. Je hoeft je dus niet druk te maken dat je om de twee à drie uur eiwitten moet eten, aangezien een maaltijd een flinke tijd nodig heeft om volledig verwerkt te worden.

Per dag wil je minimaal drie momenten hebben waarop er eiwitsynthese plaatsvindt. Dit is het proces van spierherstel na een training. Tussen elke maaltijd wil je ongeveer vier à vijf uur hebben zitten. Wat dus vaak neer komt op drie a vier maaltijden per dag.

“Spierherstel kan tot 72 uur duren. Het is dus ook belangrijk om voldoende eiwitten te eten op je rustdagen”

Wanneer je gaat trainen is het raadzaam om je training te ‘sandwichen’ tussen twee eiwitrijke maaltijden, omdat de maaltijd die je voor je training hebt gegeten na je training al in je bloedbaan zit. Hierdoor vindt er direct spierherstel plaats. Meer lezen over hoe het nou zit met eiwit? Lees dan hier verder.

Olaf

Eigenaar | Personal Coach

Hij zorgt ervoor dat het hele team vanuit dezelfde visie werkt. Dankzij zijn ervaring als ondernemer en zijn gestructureerde aanpak richt hij zich voornamelijk op het coachen van zakelijke professionals. Het doel is om hen niet alleen fitter te maken, maar ook om buiten de gym betere prestaties te leveren en efficiënter om te gaan met de druk van hun veeleisende dagen