Mannelijke wielrenners
Tips & Advies 4 minuten leestijd

Het cruciale verschil tussen een amateur en professional

Je vindt amateurs en professionals in praktisch alle vakgebieden. Denk aan: sport, kunst, wetenschap of sales en marketing. In essentie is een amateur iemand die een hobby of vaardigheid niet professioneel en onbetaald uitoefent. Een amateur zijn is geen enkel probleem. Je beoefent iets namelijk hobbymatig. Wanneer je echter de ambities hebt om flinke progressie te boeken zal je moeten professionaliseren.

Herkenbare voorbeelden

Een typische amateuristische fout van iemand die zijn financiën op orde wilt brengen is het ‘aantrekken van de riem’ zonder het specifiek bijhouden van de uitgaven. In de praktijk boek je echter een stuk meer succes wanneer je al je inkomsten en uitgaven objectiveert en deze dus nauwkeurig bijhoudt.

Dit geldt ook voor het in kaart brengen van je voedingspatroon. Er zijn namelijk maar weinig mensen die langdurig succesvol gewicht verliezen zonder dat ze objectief maken waar hun voedingspatroon en calorie inname uit bestaat. Op ‘gevoel’ eten is in de praktijk voor veel mensen helaas een stuk lastiger.

Een tak waar we van kunnen leren zijn professionele sporters.

Of het nou gaat over olympisch gewichtheffen, voetbal, tennis, hockey, golf, racefietsen, schaken, E-Sports (games) of hardlopen. Alle varianten bevatten amateurs en professionals en het verschil tussen deze twee is uitbundig.

Een topatleet presteert op verschillende niveau’s op een ongekend hoog level. Laten we deze niveau’s voor het gemak micro- en macroniveau’s noemen.

Microniveau houdt simpel gezegd in dat de skills van het individu zeer goed moeten zijn om als professional door het leven te kunnen gaan. Macroniveau houdt de algehele strategie en samenwerking met (bijvoorbeeld) de teamgenoten in.

Wanneer je naar professionele tennissers of gamers kijkt zie je dat er zeer weinig fouten worden gemaakt op het microniveau. Ze beheersen de typische eigenschappen van het spel tot in de puntjes en het verschil tussen de professionals is vaak ontzettend klein.

Een team game wordt bijvoorbeeld vaker verloren op macroniveau dan op microniveau en een individueel spel meestal eerder doordat één van de spelers simpelweg iets beter is.

Consequent fouten blijven maken

Een belangrijk verschil tussen een amateur en een professional is dat de amateur op consequente basis typische fouten blijft maken. Fouten die ogenschijnlijk klein zijn, maar meer impact hebben op het eindresultaat dan je wellicht denkt.

De vertaalslag naar kracht- en conditietraining is voor velen herkenbaar, omdat dit een onderwerp is waar veel mensen tegen dezelfde spreekwoordelijke deuren aan blijven lopen.

Als krachtsporter kan je trainingstechniek nog zo goed zijn, maar als het trainingsvolume en de intensiteit niet hoog genoeg zijn, zal je weinig tot geen progressie boeken. Het trainingsprogramma -of andere factoren die er op dat moment weinig toe doen- krijgen vervolgens onterecht de schuld.

Wanneer afvallen je voornaamste doel is, maar dit niet lukt, maakt het weinig uit dat je veel weet over voeding (microniveau). Wanneer je namelijk nog steeds meer calorieën consumeert dan je nodig hebt, zal je geen gewicht verliezen (macroniveau, ofwel: het grote geheel). Daarnaast zijn er wellicht enkele andere belemmerende factoren die meer aandacht vereisen.

Naast bovenstaande is een van de meest gemaakte fouten van amateurs niet dat er een verkeerd trainingsschema gehanteerd wordt, maar dat de trainingsfrequentie en consistentie veelte laag zijn.

Zelf reflectie

Heb je de afgelopen 12 weken elke week werkelijk alle beoogde trainingen gedaan en ook geheel afgemaakt? En heb je in deze cyclus ook echt intensief getraind en progressie nagestreefd en behaald?

Zo niet, dan doet je trainingsschema er zeer waarschijnlijk bar weinig toe. Je wilt een aardige sample size aan trainingen hebben voordat je de boel weer gaat omgooien. Dit soort, ogenschijnlijk kleine, zaken zien we te vaak en zijn zó simpel te vermijden.

Amateurs hebben de neiging om elke maand de boel om te gooien en geven de schuld aan kleine details die voor relatief weinig resultaat zorgen. Consequent trainen met een matig trainingsschema is beter dan inconsequent trainen met een optimaal trainingsschema.

Als je probeert om sterker, fitter, gespierder en slanker te worden wordt het tijd om je te realiseren dat het meer om het grote geheel draait (macro), dan de individuele skills en technische aspecten (micro).

Een beginner is meestal veelte veel bezig met het zoeken naar de beste voedingssupplementen of het optimale trainingsschema terwijl dit soort dingen er bar weinig toe doen als je de essentiële zaken nog niet in orde hebt.

Wanneer je ergens geen progressie meer in boekt wordt het tijd om een zeer kritische blik te werpen op hetgeen je de afgelopen weken of maanden precies hebt gedaan. De kans is namelijk groot dat je dezelfde fouten maakt als de meeste amateurs.

Vergelijk jezelf eens met een professional en vraag jezelf af: wat doet hij of zij anders dan jij? Het consequent maken van amateuristische fouten kan al het goede wat je al doet namelijk gemakkelijk ondermijnen.

Olaf

Eigenaar | Personal Coach

Hij zorgt ervoor dat het hele team vanuit dezelfde visie werkt. Dankzij zijn ervaring als ondernemer en zijn gestructureerde aanpak richt hij zich voornamelijk op het coachen van zakelijke professionals. Het doel is om hen niet alleen fitter te maken, maar ook om buiten de gym betere prestaties te leveren en efficiënter om te gaan met de druk van hun veeleisende dagen