Groei mindset
Tips & Advies 3 minuten leestijd

Het belang van een groei-mindset

Menselijke capaciteiten zijn een combinatie van nature (aanleg) en nurture (opvoeding). De visie die je hebt op de mogelijkheid van het ontwikkelen van kwaliteiten en intelligentie heeft belangrijke consequenties voor je mindset en succes rate. Er zijn twee mindsets die we in dit artikel bespreken: een fixed mindset (statische mindset) en een growth mindset (groei gerichte mindset).

Statische mindset

Iemand met een statische mindset gaat ervan uit dat intelligentie vast staat en dat dit niet verbeterd kan worden. Deze mensen blijven in hun comfort zone en vermijden uitdagingen, want dan kun je fouten maken.

De grote angst is falen, dom overkomen, afgewezen worden en zich als een verliezer voelen. Iemand met een statische mindset gedraagt zich defensief bij tegenslagen, geeft het snel op en legt de schuld niet vaak bij zichzelf. Kritiek komt over als een bedreiging en leerzame negatieve feedback wordt genegeerd.

Het resultaat van een statische mindset is dat je jezelf niet echt verder ontwikkelt en dus minder bereikt dan daadwerkelijk mogelijk is. De statische mindset beperkt de prestaties en het bereiken van persoonlijke doelen.

Groei-mindset

Iemand met een groei gerichte mindset weet dat mensen verschillend zijn als het gaat om talent, aanleg, opvoeding en een stukje geluk, maar weet wel dat iedereen in staat is om te veranderen door te leren en ervaringen op te doen.

Iemand met deze mindset gaat er vanuit dat je jouw basiskwaliteiten kunt ontwikkelen door er moeite voor te doen en weet dat verandering niet “overnight” komt.

Een persoon met een groei-mindset weet dat de weg naar succes lang is en dat deze niet linear zal zijn, maar hij ziet in dat tegenslagen leermomenten zijn. Dit zorgt ervoor dat hij leergierig is. Denkt hij dat hij een Einstein, Cristiano Ronaldo of Arnold Schwarzenegger wordt? Nee, hij blijft realistisch en gelooft dat hij de beste versie van zichzelf kan worden en de potentie heeft om succesvol te zijn.

Het streven naar een groei-mindset

Het uiteindelijke doel is om ernaar te streven om een groei-mindset te ontwikkelen in plaats van een statische mindset. Mensen die geloven dat hun talenten kunnen worden ontwikkeld door hard te werken, goede strategieën en input van anderen hebben een groei-mindset. Ze hebben de neiging om meer te bereiken en hun ware potentieel waar te maken dan degenen met een meer gefixeerde mindset.

Mensen met een gefixeerde mindset hebben de neiging om op één plek te blijven en niet aan hun ware potentieel te voldoen omdat ze geloven dat hun talenten aangeboren geschenken zijn. Individuen met een groei-mindset steken energie in het verbeteren van zichzelf. Leer van je fouten en gun jezelf de vrijheid om te falen als je echt wilt leren van mislukkingen. Als je te voorzichtig bent, sta je jezelf niet toe om risico’s te nemen. Je geeft jezelf niet de kans om van mislukkingen te leren als je de hele tijd veilig speelt.

  • Stel doelen
  • Focus op je prioriteiten
  • Omarm het proces
  • Leer van je fouten
  • Groei als mens

Olaf

Eigenaar | Personal Coach

Hij zorgt ervoor dat het hele team vanuit dezelfde visie werkt. Dankzij zijn ervaring als ondernemer en zijn gestructureerde aanpak richt hij zich voornamelijk op het coachen van zakelijke professionals. Het doel is om hen niet alleen fitter te maken, maar ook om buiten de gym betere prestaties te leveren en efficiënter om te gaan met de druk van hun veeleisende dagen