Goede voornemens nu wel volhouden
Inhoudsopgave
Elk jaar nemen duizenden mensen zich voor om dit jaar echt te veranderen: gezonder eten, meer sporten, op tijd naar bed, minder alchohol drinken… Noem maar op. De realiteit is dat de meeste, na een paar dagen of weken weer terug zijn bij af.
Waarom is het lastig om te veranderen of om de verandering langer vast te houden? Wij vertellen je hoe je dit beter kunt aanpakken.
Top 5 redenen waarom goede voornemens mislukken
Om jouw goede voornemens te laten slagen, is het verstandig om eerst te kijken waar jouw persoonlijke valkuilen liggen. De vijf meest voorkomende redenen waarom jouw voornemens elke keer niet lukken:
- Onrealistische doelen: De doelen zijn vaak te ambitieus of niet specifiek genoeg.
- Gebrek aan planning: Er is geen duidelijk plan van tevoren gevormd of de momenten zijn in werkelijkheid niet vast te houden.
- Onvoldoende intrinsieke motivatie: De diepere ‘waarom’ achter het voornemen is niet krachtig genoeg of berust volledig op externe motivatie.
- Gebrek aan steun: Zonder de ondersteuning van vrienden, familie of professionals zoals een personal trainer kan het moeilijk zijn om op het juiste pad te blijven.
- Te hoge verwachtingen: Snelle resultaten verwachten en alleen op het doel focussen, niet op het proces, kan ontmoedigend werken wanneer de verandering niet snel zichtbaar is.
Stappenplan om goede voornemers te laten slagen
Volg onderstaande 5 stappen om verandering vast te houden. Kies één gewoonte die je wilt veranderen of toevoegen. Zorg dat je deze je volledig eigen maakt voordat je de volgende kiest.
Stap 1: Bedenk waarom jij deze verandering wilt
Ontdek je pijn punt. De diepere ‘waarom’ vraag. Als je echt weet waarom je wilt veranderen, is het makkelijker om bij tegenslag jezelf gemotiveerd te houden. Je wilt dus voor jezelf duidelijk hebben wat de reden is voor deze verandering.
Hier een voorbeeld van goede voornemen van een niet fitte vader:
De laatste keer dat ik met mijn kinderen buiten aan het spelen was, moest ik na 10 minuten gaan zitten omdat ik volledig buitenadem was. Als vader wil ik een voorbeeldrol zijn voor mijn kinderen en één daarvan is een gezond en fit lichaam. Dit heb ik jaren verwaarloosd. Mijn doel is nu dat ik conditioneel fitter word zodat ik niet gelijk buiten adem ben en daarbij ook voldoende spierkracht heb om mee te kunnen klimmen in de speeltuin.
We gebruiken dit voorbeeld als leidraad voor de rest van de stappen.
Stap 2: Creëer een realistisch plan
Als de diepere ‘waarom’ duidelijk is, is het tijd om een concreet, maar realistisch plan te maken. Begin klein en bouw op naarmate het steeds beter gaat. Jouw persoonlijk startpunt is hierbij leidend.
In dit voorbeeld zou twee keer per week 30 tot 60 minuten trainen een goed begin zijn.
Kies specifieke dagen en tijden om te sporten en zorg ervoor dat dit plan ook op lange termijn haalbaar is. Maak eventueel afspraken met je huishouden en plan het in je agenda als een terugkerende afspraak.
Stel jezelf deze vraag: kan ik dit ook over 1, 5 of 10 jaar vasthouden?
Behoudt momentum. Als je een keer niet kunt, verplaats dan het moment of kies een alternatieve oplossing, zoals een korte training thuis of in een nabijgelegen park.
Vraag jezelf ook af: heb ik de kennis en kunde in huis om dit zelf te doen, of kan ik beter hulp inschakelen? Door professionele hulp in te schakelen of een financiële investering te doen, ben je vaker meer toegewijd aan je doel.
Stap 3: Maak het meetbaar
Door je progressie te bij te houden in een app, op een whiteboard of in een boekje kun je goed nagaan of je op koers blijft en kun je makkelijk bijsturen waar nodig.
Niet alleen vooruit kijken naar wat er nog moet gebeuren, maar ook terug kijken naar wat je al bereikt hebt bereikt. Dit helpt niet alleen om je huidige doelen in perspectief te plaatsen, maar het kan ook een goede motivatie boost geven.
Elk kleine succes dat je vastlegt, is een bewijs van jou toewijding en harde werk. Al die hele kleine stappen gaan op de lange termijn zorgen voor een grote verandering.
Stap 4: Focus op de gewoonte
Leg de focus op het proces, niet op het einddoel. Geef je jezelf de ruimte om te groeien. Doe de dingen die je een (beetje) spannend vind of buiten je comfort zone liggen. Wees oké om fouten te maken. Leer ervan en ga door. Hierdoor groei je als mens, ontwikkel je discipline en doorzettingsvermogen.
Consistent zijn over een lange periode maakt het verschil. Laat de gewoonte, zoals trainen in dit voorbeeld, een deel van je leven worden. Net zo normaal als tandenpoetsen of ontbijten
Niemand kan je precies zeggen wanneer jij je doel behaalt, maar er komt een moment dat je dit behaalt wanneer je niet opgeeft!
Als je overweegt op te geven, herinner jezelf dan aan de reden waarom je begon.
Stap 5: De juiste beloning
Een belangrijke factor voor langdurig succes. Goed gekozen (mini) beloningen helpen niet alleen bij het bereiken van je doelen, maar zorgen ook voor voldoening en plezier tijdens het proces.
In plaats van jezelf te belonen met eten, wat vaak contraproductief werkt. Kies voor beloningen die je gezondheid en fitnessdoelen ondersteunen. Denk aan het aanschaffen van nieuwe sportkleding. Een massage, een dagje ontspannen in de sauna of een avondje uit dansen bij een concert waar je al lang naar uitkijkt.
Misschien heb je andere soort beloning nodig. Wil je juist een fysieke test afleggen of het bijwonen van een sportief evenement om te kijken waar je nu staat.
Het kiezen van de juiste beloning is persoonlijk. Zorg ervoor dat de beloning je niet volledig van je pad afleidt. Je elk weekend volledig ‘vrij’ geven kan juist een grote belemmering zijn voor het vasthouden van nieuwe gewoontes en het behalen van de gewenste resultaten.
Wij helpen je jouw goede voornemens vol te houden en jouw sportieve doelen voor 2024 te behalen!
Mocht je hulp nodig hebben of een vraag hebben kun je altijd contact met ons opnemen of een vrijblijvende proefles inplannen.