Calorierijke maaltijd hamburger en friet
Fitness Fabels 4 minuten leestijd

Gezonde of ongezonde voeding, bestaat dat wel?

Wanneer je door de stad loopt, word je om de paar meter in de verleiding gebracht om je ‘honger’ te stillen. Iets te vieren? Kom maar door met de taart, chips en snoep! Verdrietig? Hallo B&J.

Op social media bestaan er tig accounts met allerlei heerlijke recepten, van ‘ongezonde’ taarten tot ‘gezonde’ smoothies, ontzettend veel advies en (mis)informatie. Bedrijven spelen slim in op de behoeftes en continu wisselende emoties van de mens: koolhydraatarm, vetarm, proteïnerijk, suikervrij, glutenvrij, laag in calorieën, etc.

Voeding is overal om ons heen en nog nooit is er zoveel informatie beschikbaar geweest. Desondanks worden we als mens alleen maar dikker en onze relatie met voeding gaat achteruit. Want wat en wie moet je nu nog geloven? Waarschijnlijk heb je wel een beeld van wat ‘ongezond’ en ‘gezond’ eten is, maar is het wel echt zo zwart-wit of zouden we meer grijs moeten denken?

In dit artikel proberen we je een andere kijk op voeding te geven en hopen we de stigmatisering van bepaalde voedingsmiddelen te verminderen. Dit lukt alleen als jij jouw bias (even) loslaat en dit met een open mind leest.

Wat is nou, gezonde of ongezonde voeding?

Als ik jou vraag: “wat vind je van wortelen, zoete aardappelen, avocado en noten?” Grote kans dat je dit ziet als gezonde voedingsmiddelen. Maar, wat zou er gebeuren als ik daar elke dag kilo’s van zou eten? Dan zou ik er na verloop van tijd uit gaan zien als een Oempa Loempa sumo worstelaar. Niet echt #healthy.

Hoe ‘gezond’ deze voedingsmiddelen ook zijn, bij een overschot van calorieën (meer calorieën dan je nodig hebt) kom je nog steeds aan. De energiebalans is altijd leidend. 

Energiebalans: energie in (alles wat je eet of drinkt wat calorieën bevat) versus energie uit (beweging en verbranding).

Lees straks dit artikel nog even door: de reden waarom je niet afvalt.

Sommige vitamines plas je niet uit, maar slaat je lichaam (ADEK) op. Eet en/of supplementeer je daar continu teveel van, dan kan dit op de lange termijn problemen geven.

“Teveel gezonde voedingsmiddelen eten dan je lichaam nodig heeft, kan je dus ongezond en dikker maken.”

Een andere kijk op voeding

Stel, je eet een maaltijd die bestaat uit kippenborstfilet, ananas, paprika en zoete aardappel. Dan krijgt je lichaam (cellen) een betere deal voor de hoeveelheid energie (calorieën) die je consumeert, dan wanneer je een hamburger van de Mcdonald’s eet. Daarbij vult zo’n gemixte maaltijd beter en blijf je langer verzadigd. De kans op snacken is daardoor ook kleiner. Dit betekent niet dat je altijd ‘gezond’ moet eten.

Heb je voldoende vitamines, mineralen en vezels gegeten? Dan kun je prima minder nutriëntrijke voedingsmiddelen eten. Een weekgemiddelde, waarbij je 80% nutriëntrijk en 20% minder nutriëntrijk eet is een mooie balans. Zie voeding dus niet als goed of slecht, gezond of ongezond, maar als nutriëntrijk en niet of minder nutriëntrijk, vaak high palatability food* genoemd.

Sommige voedingsmiddelen verzadigen beter, andere niet. Bepaalde keuzes in voeding zijn slimmer als je wilt afslanken, sommige weer niet. Slechte koolhydraten voor een actief en gezond lichaam bestaan er niet. En nee, suiker is niet verslavend.

*High palatability food betekent letterlijk: hoge smakelijkheid. Dit soort voedingsmiddelen hebben een hoge energiedichtheid, bevatten dus veel calorieën per 100 gram, vaak door een combinatie van suiker en vet #vetlekkerdus.

Één zak chips en een bak ijs maakt je niet ongezond, waarschijnlijk wel misselijk. Net zoals één nutriëntrijke maaltijd of dag je niet gezond maakt. Denk niet in uiterste, maar gebruik je boerenverstand en zoek een balans die past bij jouw levensstijl en doelstelling.

Kom je er niet uit? Dan helpen wij je graag je een weg te banen door alle (mis)informatie. Dit kan via een los consult of door middel van een (kort) Personal Training traject.

Olaf

Eigenaar | Personal Coach

Hij zorgt ervoor dat het hele team vanuit dezelfde visie werkt. Dankzij zijn ervaring als ondernemer en zijn gestructureerde aanpak richt hij zich voornamelijk op het coachen van zakelijke professionals. Het doel is om hen niet alleen fitter te maken, maar ook om buiten de gym betere prestaties te leveren en efficiënter om te gaan met de druk van hun veeleisende dagen