Calorieën bijhouden telefoon
Tips & Advies 7 minuten leestijd

30 handige apps om je gezondheid en productiviteit te verbeteren

Technologische ontwikkelingen en automatisering zijn grote bedreigingen voor secretaresses en personal assistants. De beroepsgroep daalt en er blijft nog een kleine en zeer bekwame groep over voor specifiekere niches. Tussen 2001 en 2013 was er bijvoorbeeld in Londen alleen al een daling van 44% van de secretaresses en personal assistants.[1] De financiële crisis was hier, samen met de technologische progressie, met name verantwoordelijk voor.

Laten we echter niet te veel uitweiden over de oorzaken van de daling van een beroepsgroep. Je leest dit artikel immers om te weten te komen welke applicaties je gezondheid en productiviteit ten goede kunnen komen.

Je mobiele telefoon neem je praktisch overal mee naartoe en hij is waarschijnlijk onvervangbaar geworden. Om je productiviteit een upgrade te geven kan het nuttig zijn om enkele applicaties te gaan gebruiken. Zodoende verander jij je mobiel in je eigen personal assistant en productiviteit-machine in plaats van een apparaat om gedachteloos mee op social media te zitten.

In dit artikel delen we 30 applicaties voor verschillende categorieën, zodat jij meer grip krijgt op je financiën, gezondheid en productiviteit.

Gezondheid

Wanneer je doel is om je financiën op orde te brengen zal je zeer waarschijnlijk je uitgavenpatroon moeten bij gaan houden. Wanneer je dit inzichtelijk hebt gemaakt, stel je een budget op en pas je het een en ander in je levensstijl aan om dit budget vol te kunnen houden.

Makkelijker gezegd dan gedaan, maar zo werkt het ook voor je eigen gezondheid en de voeding die je dagelijks consumeert.

Voeding

Als je vet wilt verliezen is het logisch dat je gestructureerd en met een duidelijk doel je voedingspatroon aanvliegt. Je objectiveert je eetgedrag door alles wat je eet en drinkt bij te houden en stelt in essentie een calorie budget op. Je kan ervoor kiezen om zelf je caloriebehoefte te berekenen en alles in een notitieblok bij te houden, maar middels MyFitnessPal of FatSecret is het een stuk efficiënter en gebruiksvriendelijker.

Naast het bijhouden van je eetpatroon is het objectiveren van trainingsresultaten tevens een goede strategie om progressie te blijven boeken. Of je nou aan kracht- of cardiotraining doet, een trainingslogboek helpt je om je aan het geformuleerde plan te houden.

Krachtraining

Persoonlijk ben ik erg fan van Excel aangezien het gemakkelijk aan te passen is naar je eigen voorkeuren en daarnaast net zo toegankelijk is als een mobiele applicatie. Middels Google Spreadsheet of Office Online kun je gemakkelijk overal je trainingsresultaten invullen.

Een goed alternatief is Strong. Deze app is gericht op het bijhouden en optimaliseren van je krachttrainingen. Simpel, overzichtelijk en goed te personaliseren.

Cardio

Op zoek naar een goede applicatie om je cardio trainingen bij te houden? Strava is ideaal voor fietsen, hardlopen en zwemmen. Runkeeper is tevens een fijne app en vooral ingericht op hardlopen.

Nachtrust

Wanneer je slecht slaapt en moeite hebt om structuur aan te brengen in je slaap- en waakritme kan het nuttig zijn om hier ook wat meer data over te verzamelen. Sleep Cycle en Good Morning Alarm Clock zijn handige applicaties om je slaappatroon beter in kaart te brengen. Zodoende maken ze je bewuster van je slaapkwaliteit en geven je handvatten om hier wat aan te doen.

Beide apps maken je overigens wakker wanneer dat volgens de statistieken het beste moment is. Wees gerust, je kan in de apps ook nog een ‘normale’ wekker zetten.

Ontspanning

Ervaar je een stuk meer stress dan normaal en heb je veel aan je hoofd? Mediteren kan helpen om wat sneller in slaap te vallen en om je drukke geest wat tot rust te brengen. De applicaties Headspace en Buddhify zijn prima hulpmiddelen voor deze doeleinden en hebben beiden veel functionaliteiten en variatie in hun programma’s.

Productiviteit

Evernote is mijn go-to notitie App. Het is eigenlijk een soort tweede brein en hier sla ik alle interessante zaken in op die ik tegenkom op social media, blogs, boeken, magazines en mijn eigen hersenspinsels.

Tip voor ondernemers: Evernote Scannable is een mobiele scanner waarmee je gemakkelijk je bonnenadministratie op orde kan houden. Alle scans worden meteen opgeslagen in Evernote. Categoriseer ze en je bent nooit meer een bonnetje of factuur kwijt.

Naast Evernote gebruik ik Todoist als mijn virtuele to-do en dagelijkse ad-hoc planner. Todoist is een ontzettend simpele applicatie met voldoende nuttige functies en nog gratis ook.

Hoe gebruik ik Todoist? Elke zondag maak ik op papier een lijst van alle to-do’s van de komende week. In Todoist heb ik 7 mappen gemaakt (één voor elke dag van de week) en de taken categoriseer ik vervolgens op een specifieke dag.

Voor grotere afspraken en taken gebruik ik Google Agenda, zodat ik hier voldoende tijd voor vrij plan. Een andere erg goede to-do app is Trello.

Google Docs is mijn persoonlijke favoriet. Het werkt simpelweg goed en alle zaken komen hier samen. Ik gebruik Google Drive als cloud om vrijwel alle nuttige zaken in te categoriseren en op te slaan. De agenda functie gebruik ik -you guessed it- voor mijn wekelijkse afspraken en om orde en ritme te bewaren. Spreadsheets en Documenten gebruik ik vaak in plaats van Excel en Word. Perfecte synchronisatie op al je apparaten en tevens gratis.

If This, Then That (IFTTT) is een wat meer ‘nerdy’ productiviteit tool waarmee je repetitieve taken kan automatiseren zodat het je tijd scheelt. Denk aan het automatisch opslaan van foto’s in bepaalde clouds (Google Foto’s bijvoorbeeld) of het opslaan van nummers op YouTube in je Spotify lijst als je een like of reactie achterlaat.

Habitica is een habit-app waarmee je het veranderen of aanleren van bepaalde gewoontes in een RPG-spelvorm doet. Erg origineel en goed uitgedacht en zeker productiever dan de gemiddelde mobiele game die je wellicht al speelt! Als je het RPG element liever links laat liggen zijn HabitBull en Strides de betere opties.

Financiën

Andere naam, zelfde beestje: een financieel budget is niet veel anders dan een calorie budget. Budgetteren met Excel of Google Spreadsheets werkt uitstekend en is zeker aan te raden wanneer je er handig mee bent. Je kan je eigen overzicht immers volledig naar eigen wensen inrichten. Het is wel aan te raden om het online beschikbaar te maken zodat je de transacties overal en altijd toe kan voegen.

Een goed alternatief om meer grip te krijgen op je financiën is You Need A Budget (YNAB). YNAB is een web-based programma met een prettige mobiele applicatie. YNAB hanteert verschillende strategieën om je financiën te (leren) managen en het werkt voor honderdduizenden mensen zeer goed. Het is wel even wennen, maar zodra je de smaak te pakken hebt wordt het beheren van je budget bijna een spel.

Om vooral aan de slag te gaan met je uitgavenpatroon en het inzicht hierin te vergroten zijn de apps Wally en Spendee prima alternatieven.

Concluderend is het nog goed om te vermelden dat applicaties (net zoals voedingssupplementen) hulpmiddelen zijn. Wanneer je bepaalde zaken in de basis niet in orde hebt is de kans niet heel groot dat enkele applicaties je situatie volledig om gaan keren.

Een mobiel met tientallen apps ten behoeve van je gezondheid en productiviteit is leuk, maar als je alsnog het gros van de tijd -gedachteloos als een digital junk- op social media zit, wordt het wellicht tijd om daar wat aan te doen.

Gelukkig kunnen applicaties, zoals: Social Fever (Android) of Quality Time (Android) dan uitkomst bieden.

Zie mobiele applicaties dus puur als een tool om verschillende zaken te vergemakkelijken en niet als panacee voor al je problemen.

  1. ONS Annual Population Survey, 2014.
Olaf

Eigenaar | Personal Coach

Hij zorgt ervoor dat het hele team vanuit dezelfde visie werkt. Dankzij zijn ervaring als ondernemer en zijn gestructureerde aanpak richt hij zich voornamelijk op het coachen van zakelijke professionals. Het doel is om hen niet alleen fitter te maken, maar ook om buiten de gym betere prestaties te leveren en efficiënter om te gaan met de druk van hun veeleisende dagen